Pályázatok

GINOP-1.3.2-15-2016-00021

A Támogató a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretén belül „Professzionális klaszterszervezetek minőségi szolgáltatásnyújtásának támogatása” tárgyú felhívást tett közzé, melyre a MediKlaszter Kft 2016.09.30-án. támogatási kérelmet nyújtott be, amelyet a Támogató 2018.01.12.-án kelt támogatási döntés szerint vissza nem térítendő támogatásban részesített.
 

A projekt adatai:

Kedvezményezett neve: MediKlaszter Menedzsment Kft.
Projekt címe: A Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Klaszter (MediKlaszter) szolgáltatási minőségének fejlesztése 
Projektre megítélt támogatás összege: 49 568 946 Ft
Projekt összköltsége: 70 891 928 Ft
A támogatás mértéke: 69,921848%
A fizikai befejezésének dátuma: 2019.12.31
A pályázati projekt azonosítószáma: GINOP-1.3.2-15-2016-00021

 

A projekt tartalmának bemutatása:

A Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Klaszter (MediKlaszter) szolgáltatási minőségének fejlesztése című pályázati projekt megvalósítását a MediKlaszter tagvállalatok piaci esélyeinek növelése indokolta. A Klaszter aktuális cselekvési tervében célként kitűzött, és megfogalmazott stabilitási, bővülési, piacszerzési elképzelések sikeresen megvalósultak. A Klaszter kiemelt célkitűzésének, stratégiai irányainak teljesülése eredményeként erősödött a klasztertagok közötti együttműködés.

A projekt keretében megvalósított eredmények: A magasabb szintű klasztermenedzsment szolgáltatások megvalósítása és a hatékony együttműködés érdekében 1db SAMSUNG Galaxy S7 EDGE 32GBmobiltelefon, 1db DELL INSPIRON 5379 NOTEBOOK, 1db LeserJet Pro MFP M130fn multifunkciós nyomtató, valamint a MediKlaszter honlap fejlesztéséhez kapcsolódó adatbázis modul és a Microsoft Office 2016 kisvállalati verzió szoftver került beszerzésre.

Honlap idegen nyelvű továbbfejlesztése minőségibb közös megjelenés érdekében sikeresen megtörtént: www.mediklaszter.eu oldalon megjelenő tartalom angol nyelven is olvasható

A külföldi kiállításon való megjelenés keretében a célkitűzés sikeres volt, miszerint valamennyi fontos célországban és régióban bemutatásra kerülhettek a klaszter tagvállalatok termékei, szolgáltatási, azok piaci bevezetésének előkészítése. További eredménynek tekintjük az üzleti kapcsolatépítést, tapasztalat- és információcserét, a nemzetközi trendek megismerését.
 

  • Medica – Düsseldorf 2017 november 13-16
  • ZDRAVOOKHRANENIYE - Moszkva 2017 december 4-8
  • Arab Healt - Dubai 2018 január 30 - február 02.
  • Medical Fair Asia – Szingapur 2018. augusztus 29-31.
  • ZDRAVOOKHRANENIYE – Moszkva: 2018 december 2-6


Magyarországon szerevezett nemzetközi szakmai rendezvényen való megjelenések:
2018-ban a Magyar Kórház- és Orvostechnikai Ipar centenáriumának keretében a MediKlaszter ünnepi megemlékezést és konferenciát tartott a Magyar Tudományos Akadémián, aholVarga Mihály pénzügyminiszter kitüntetéseket adott át több MediKlaszter tagvállalat vezetőjének.
A HUNGEXPO Zrt. kiemelt együttműködő szakmai partnereként pedig, HUNGAROMEDICA 2018-2019 címmel Egészségügyi és Orvostechnikai Kiállítás és Konferencia került megrendezésre a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont, D pavilonjában
 

  • HUNGAROMED I. nemzetközi Egészségügyi és Orvostechnológiai Kiállítás és konferencia 2018.10.11-13
  • HUNGAROMED II. nemzetközi Egészségügyi és Orvostechnológiai Kiállítás és konferencia 2019.10.07-09


Nemzetközi piacrajutáshoz szükséges közös marketing/arculat továbbfejlesztése témakörökben:
 

  • Idegen nyelvű marketing eszközök keretében elkészült a közös termék katalógus, mely a klasztert tagok termékeit, szolgáltatásait tartalmazza – a magyar/angol nyelvű kiadvány a http://mediklaszter.hu/media/catalog/mediklaszter.pdf oldalon érhető el.
  • Arculati frissítés keretében, az idegen nyelvű weblap megjelenítés érdekében web design grafikai – nagyarculat tervezés valósult meg
  • Külföldi célpiacra irányuló marketing akciók keretében online kampányokat valósítottunk meg, promóciók, hírlevelek, PR filmek készültek.


Nemzetközi piackutatás eredményeként komplex tanulmányt készítettünk:

A piacra juttatni kívánt orvostechnikai fókuszterületek tekintetében a megcélozni kívánt országokra (Singapore, Oroszország, Németország) vonatkozó piackutatást végeztünk.

2018 évben az orvostechnikai iparban a piaci követelmények jelentősen megváltoztak, új kihívások jelentek meg: mesterséges intelligencia (AI), digitalizáció, és magyar orvostechnikai ipar egyik legnagyobb kihívása az Európai Parlament és a Tanács 2017/745 számú, az orvostechnikai eszközökről szóló rendeletének (MDR) végrehajtása. Ezért a piackutatást kiegészítettük az iparág számára aktuális kérdések vizsgálatával.

Nemzetközi klasztermenedzsment cím:

MediKlaszter a Nemzetközi klaszterminősítés "bronz" fokozatát sikeresen megszerezte 2019 évben

Szakmai megvalósításban közreműködő munkatársak költsége:

Klasztermenedzsment szolgáltatások színvonalának erősítése és a GINOP projekt adminisztrációja érdekében összesen 2 fő alkalmazása valósult meg a projekt keretében.
 

A projektről bővebb információt a www.mediklaszter.hu/hu/palyazat oldalon olvashatnak.
Kedvezményezett neve: MediKlaszter Kft.
Cím: H-9024 Győr, Kálvária u. 1-3.
Levelezési cím: H-1097, Budapest Illatos út 9.
Tel: (+36-1) 280-6342
E-mail: info@mediklaszter.hu
Weblap: www.mediklaszter.eu

AK-1.1.1.-2016

Az innovatív Klaszterek számára akkreditációs pályázat került meghirdetésre, melyen a MediKlaszter immár 4. alkalommal nyerte el az „Akkreditált Klaszter” címet.

A Klaszter Akkreditációs Testület döntése alapján a Pénzügyminisztérium képviseletében, Keller Péter a Nemzetközi és Klaszter osztály vezetője és Rákossy Balázs az európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár adta át az „Akkreditált Klaszter” cím elnyerését igazoló Oklevelet Dr. Steiner Arnold a klaszter elnöke és Tóth Zsolt főtitkár részére.

Az akkreditáció célja, hogy kiválassza azokat a klasztereket, amelyek képesek a kiemelkedő teljesítmény elérésére, fejlesztési projektek megvalósítására. A cím elnyerésére kiírt pályázatban a klaszterek, az összeállított klaszterstratégia alapján kerülnek értékelésre. A stratégia főbb pontjai a foglalkoztatás, a KKV jelleg, exportorientáltság, együttműködés a klasztertagok között, továbbá a kutatás, fejlesztés és az innováció és nem utolsó sorban a klaszter politikájának illeszkedése az Irinyi tervhez és az Ipar 4.0 –hoz, azaz információs technológia és az automatizálás egyre szorosabb összefonódásához, illetve ezen keresztül a gyártási módszerek alapvető megváltozásához.

Az Akkreditált Klaszter címpályázat célja, hogy az elmúlt időszakban sikeresen működő klasztereket a jövőbeli működésre ösztönözze és segítse a munkájukat azzal, hogy kiválasztja azokat a hálózati együttműködéseket, amelyek magas innovációs és export tevékenységükkel, illetve az együttműködésben rejlő hatékonyságuk révén jelentős fejlesztési projekteket képesek megvalósítani, valamint régiós viszonylatban is kiemelkedő tevékenység elérésére képesek. Ma Magyarországon a működő Klaszterek száma 50 alá csökkent, ebből jelenleg 27 klaszter birtokolja a megtisztelő elismerést, az „Akkreditált Klaszter” címet.AIK oklevél letöltése